Üzleti tanácsadás

A vállalati pénzügyek alábbi területein állunk ügyfeleink rendelkezésére:

Valamilyen vállalatban lévő részesedéssel kapcsolatos tranzakciót tervez?

Segítünk meghatározni a reális piaci értéket vagy akár eltérő értéktartalmat (pl. szinergiákat is figyelembe vevő befektetési érték), igény szerint a vállalat egészére vagy a saját tőkére vonatkozóan. Magánszemélyek és vállalatok számára egyaránt állunk rendelkezésre.


Vállalata valamilyen jelentősebb projektötlettel kapcsolatos döntést mérlegel?

Segítünk felmérni, hogy pénzügyi szempontból érdemes-e megvalósítania a projektet, több projektalternatíva esetén pedig kiválasztani a várhatóan legnagyobb értéket teremtőt. Projekt alatt érthetünk “klasszikus” beruházásokat (pl. gyárépítés/-bővítés) és más, üzletileg meghatározó intézkedéseket (pl. reorganizáció, marketing kampány, szervezeti képzés) egyaránt.

Valamilyen üzleti ötletének pénzügyi hatásait szeretné felmérni? Esetleg pályázathoz, hitelkérelemhez van szüksége üzleti tervre?


Segítünk elkészíteni az adott felhasználási célnak megfelelő üzleti tervet. Kidolgozzuk ennek fő elemeiként a “pro forma” mérlegeket, eredménykimutatásokat és cash flow kimutatásokat, a kívánt struktúrában és részletezettségben. Igény esetén az egyes input feltételezések piaci megalapozottságának vizsgálatát is elvégezzük.

Vállalkozásának magyar vagy IFRS számviteli beszámolójának elkészítéséhez szüksége van piaci érték meghatározására? Könyvvizsgálóként szeretne szakértői véleményt kapni a beszámolóhoz készített értékelések módszertani helyességéről?

 

Segítünk a számviteli beszámolókhoz a vonatkozó sztenderdek (magyar és IFRS) szerint készítendő értékelések elkészítésében, így pl. piaci érték meghatározásában, értékvesztés tesztelésben, vételár allokációban (goodwill meghatározásában, PPA-ban). Leggyakrabban az értékelési módszertan helyességét szoktuk véleményezni, de igény esetén az egyes input feltételezések piaci megalapozottságának vizsgálatát vagy akár magát a teljes értékelést is elvégezzük.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés (“TFEU”) 107. cikk (1) pontja megfogalmazza a tagállamok által a vállalkozásoknak nyújtott tiltott állami támogatások alapvető kritériumait. Ennek tükrében tehát vizsgálandó a tagállamok által pl. egyes jelentős beruházásokhoz nyújtani tervezett támogatásoknak az EU-s közös belső piaccal való összeegyeztethető volta. Az Európai Bizottság által kiadott Iránymutatások a regionális állami támogatásokról (“RAG”) dokumentum 58. bekezdése előírja, hogy az összeegyeztethetőség feltétele az ösztönző hatás, az 59. bekezdés pedig ezen ösztönző hatás bizonyíthatóságának két módját adja meg: az ún. beruházási döntést (“investment decision”) és a helyszínválasztást (“location decision”). Utóbbi esetben az bizonyítandó, hogy két potenciális beruházási helyszín közül azért az egyik került kiválasztásra, mert a támogatás ellensúlyozta az azzal kapcsolatos hátrányokat, többletköltségeket.

 

Segítünk a fent említett helyszínválasztási bizonyításhoz szükséges pénzügyi modellek, számítások és ezekhez kapcsolódó dokumentáció (közismertebb angol kifejezéssel “counterfactual analysis”) elkészítésében, továbbá igény szerint szakértői támogatást nyújtunk a teljes bizonyítási procedúra során.

 

Egyéb, állami támogatásokhoz kötődően felmerülő értékelési feladatokkal (pl. investment decision, MEIP test) kapcsolatban is szívesen várjuk megkeresését.

Valamilyen vállalati pénzügyi kérdésben/ügyben megbízható szakmai segítségre volna szüksége?

 

Forduljon hozzánk bizalommal, és professzionális szakértői véleményt adunk, igény szerint személyes támogatást nyújtunk. Egyetemi oktatási-kutatási hátterünknek köszönhetően bármilyen speciális szakkérdéssel megkereshet minket, a széleskörű gyakorlati tapasztalat mellett esetünkben a tudományos szemléletmód is rendelkezésre áll. Keressen minket akár peres/vitás ügyekkel, mások által készített elemzések, riportok szakmai felülvizsgálatával, saját belső üzleti döntéshozatalának támogatásával, módszertan kidolgozásával stb. kapcsolatban.

Továbbképezné magát vagy munkatársait valamilyen vállalati pénzügyi témakörben? Esetleg csak szeretne egy hasznos áttekintést kapni valamilyen  felmerült vállalati pénzügyes kérdésben?

 

Örömmel tartunk az Ön egyedi igényeire szabott előadást vagy tréninget! Évtizedes egyetemi oktatói-kutatói tapasztalunk, kiegészülve a versenyszférában szerzett széleskörű tapasztalatunkkal garancia arra, hogy értékes tudást színvonalas formában adunk át Önnek és kollégáinak.

Bővebb információért, ajánlatért kérjük, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

+36 30 814 2200

info@travex.hu